SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDAHİ

<< 3139 >>

DEVAM: 7- BAYRAMDA KURBAN EDİLEN HAYVANLARIN ASGARİ YAŞ HADDİNİN BETANI BABI

 

حدّثنا عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ إِبْرَاهِيمَ الدِّمَشْقِيُّ. حدّثنا أَنَسُ بْنُ عِيَاضٍ. حَدَّثَنِي مُحَمَّدُ ابْنُ أَبِي يَحْيَى، مَوْلَى الأَسْلَمِيِّينَ عَنْ أُمِّهِ؛ قَالَتْ: حَدَّثَتْنِي أُمُّ بِلاَلٍ بِنْتُهِلاَلٍ، عَنْ أَبِيهَا؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم  قَالَ ((يَجُوزُ الْجَذَعُ مِنَ الضَّأْنِ أُضْحِيَّةً)).

 

قال السنديّ: الحديث من الزوائد، ولم يتعرض في الزوائد لإسناده. وقال الدميريّ: قال ابْنِ حزم: إنه حديث ساقط لجهالة أم محمد بْنُ أبي يحيى. وأم بلال أيضاً مجهولة، لا يدري أنها صحابية أم لا. قال السنديّ: كذا قال. وأصاب في الأول وأخطأ في الثناي. فقد ذكر أم بلال في الصحابة، ابْنِ مندة، وأبو نعيم وابن عَبْدُ البرّ. ثم قال الذهبيّ في الميزان: إنها لا تعرف. ووثقها العجليّ اهـ. وأفاد في الزوائد أن أصل الحديث موجود في أبي داود والترمذيّ، بإسناد صححه.

 

Ümmü Bilâl bint-i Hilâl'in babası (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Koyun nevinden ceza' (yâni altı ayını doldurmuş ve bir yılını doldurandan farksız, kuvvetli kuzun) un bayram kurbanı olması caizdir.»

 

Not: Sindi şöyle demiştir: Bu hadis Zevaid nevindendir. Zevaid kitabında bunun senedinin durumuna değinilmemiştir. Ed-Dümeyri: İbn-i Hazm demiş ki:

Bu hadis sakıttır. Çünkü Muhammed bin Ebi Yahya'nın anası mechuldür. Bilal'ın anası da mechüldür., şahabi olup olmadığı bilinmiyor, der. Sindi daha sonra şöyle der: İbn-i Hazm böyle demiştir. İlk sözünde isabet etmiş ise de ikinci sözünde hata etmiştir. Çünkü ibrd Müneddeh, Ebu Nuaym ve İbn-i Abdilber, Bilal'ın anasını sahabiler arasında anmışlardır. Sonra Zehebi, el-Mizan'da, Bilal'ıri anasının tanınmadığını, fakat el-İcli onu sıka saydığını söylemiştir. Zevaid yazarı, bu hadisin aslının Ebu Davud ile Tirmizi'nin sünenlerinde mevcut olduğunu ve senedinin sahih olduğunu ifade etmiştir.

 

AÇIKLAMA:     3141’de